Tanihtis

Tanihtis (Tanichthys albonubes) je izdržljiva vrsta satkovodne ribice koja se često drži u akvarijumu u hladnijoj vodi. One su odlični kućni ljubimci za decu i veoma lako je o njima se brinuti. Ova vrsta je član porodice carp (porodica Cyprinidae) reda Cypriniformes, poreklom iz Kine. Tanihtis je praktično izumro u svom prirodnom staništu. Mislilo se da je ova vrsta izumrla na nekoliko godina ali je otkrivena na ¸¸Hainan” ostrvu. One se gaje na farmama i lako su dostupne na tržištu akvarijuma.

Ovu vrstu je otkrio 1930. godine na Vajt klaud planini (白雲山; Pinyin Bái Yún Shān) u Guǎngdōng-u vođa izviđača koji se zove Tan i daleki je rođak Tan Meng Jou pa stoga ova riba ima ime Tanichthys (Tanova riba). Specifično ime albonubes nastalo je od latinskog alba nubes (beli oblak).

Ova ribica se prodaje na tržištu akvarijuma po različitim imenima kao što su ¸¸White Cloud”, ¸¸White Cloud Mountain fish¸”, ¸¸White Cloud minnow”, itd. Mogu se susresti i imena kao što su ¸¸Canton” ili ¸¸China danio” (iako on tehnički nije danio), ili ¸¸cardinal fish”. Na kineskom jeziku ova riba je poznata kao  唐魚 (táng yu), 廣東細鯽 (Guǎngdōng xìjì), ili 潘氏細鯽 (pānshì xìjì). Aphyocypris pooni je zastareli sinonim za ovu vrstu ribice. Ovo ime je skovano da bi naznačilo raznolikost boje a sada se zna da je to ista vrsta kao i tanihtis.

Opis

Ova vrsta može porasti do otprilike 4cm u dužini, srebrno zelene boje je i ima crveno repno peraje. Postoji nekoliko vrsta, jednoj su ivice dorzalnih i analnih peraja jarke boje a drugoj su te ivice crvene. Pored toga, postoje vrste sa dugačkim perajima i zlatnim perajima. Teško da se mogu razlikovati polovi. Mužjaci su obično svetlijih boja i imaju tanje telo.

U akvarijumu

Tanihtisi su dobre ribice za početnike jer su veoma fleksibilne po pitanju temperature i kvaliteta vode u akvarijumu. One se često prodaju kao idealne ¸¸starter ribice” za uspostavljanje ciklusa azota u novom akvarijumu, međutim bolje je ubaciti ih u akvarijum u kom je već uspostavljen ciklus azota. To su ribice koje žive u jatu i najugodnije im je kada su u grupi od barem 5 ribica. Tanihtis koji se drži sam može postati plašljiv i izgubiti svoju jarku boju. Tanihtisi su obično miroljubivi i odgovara im društvo drugih ribica osim ako ih ne stavite u akvarijum sa većim ribicma koje mogu da ih pojedu. Oni obično plivaju u gornjem ili srednjem sloju vode u akvarijumu a retko plivaju blizu dna.

Iako je temperatura vode u kojoj ova vrsta živi u prirodi 18-26 C, ona može da preživi temperature vode do 5 C. Zbog toga je ova ribica idealna za držanje u negrejanom akvarijumu u hladnim klimama. Zapravo, tanihtisi su aktivniji i zdraviji kada se drže na temperaturama nižim od onih u većini tropskih akvarijuma. Tvrdoća vode (dH) bi trebalo da bude od 5 do 19 a pH vrednosti između 6.0 i 8.0. Takođe, akvarijum bi trebalo da ima poklopac. Tahitisi mogu ponekad da iskoče iz akvarijuma.

40tih i 50tih godina 20. veka tahitisi su dobili nadimak ¸¸neonka siromašnog čoveka” jer im je cena bila mnogo pristupačnija od cene raznobojnih i tada skupih neonki.

Obično su dostupna dve varijante ovih ribica: ¸¸Golden Cloud” i ¸¸Meteor Minnow” koja ima duža peraja. ¸Golden Cloud je relativno nova varijanta u odnosu na Mteor Minnow. Meteor Minnow se prvi put pojavio 1950tih u Pertu u Zapadnoj Australiji, a Golden Cloud 1990tih godina. Ukrštanjem ove dve vrste nedavno je nastala još jedna atraktivna ribica, “Golden Meteor Minnow.” Parenjem vrste Golden Cloud nastali su ¸¸Blonde” Cloud, svetlo žut primerak sličan po boji vrsti ¸¸blonde guppies”, kao i ¸¸Pink Clouds”, vrta ribice boje mesa koja nema pigmentaciju.

U ribnjaku

Iako je veoma mala riba, tanihtis se ponekad koristi u ribnjacima posebno onim u kojima se razmnožavaju žabe. Tanihtisi ne jedu ni jaja od žabe ni punoglavce ali kontrolišu širenje komaraca. Rado će se razmnožavati u ribnjacima ako tu nema drugih riba. Iako mogu da izdrže niske temperature do 5 C, ribnjaci bi trebalo da imaju dobre sisteme za grejanje da bi se sprečilo zamrzavanje vode u klimatskim uslovima u kojima se to redovno događa, što ove ribice čini idealnim za subtropsku klimu (slično kao u njihovom pripodnom staništu).

Razmnožavanje

Tanihtisi se lako razmnožavaju i preporučuju se za uzgajivače početnike. Pre parenja se mogu hraniti živom hranom kao što su mali škampi i dafnije. Najraznobojniji tanihtisi bi trebalo da se smeste u mali akvarijum sa tkaninom za mrešćenje ili java mahovinom. Mužjaci će pokušati da privuku ženke tako što će pokazivati svoja peraja, obično jedni pored drugih. Tanihtisi razbacuju svoja jaja svuda unaokolo, po biljkama u akvarijumu. Roditelji se mogu ostaviti u akvarijumu, jer uglavnom ne jedu svoje potomke.

Jaja se izlegu u roku od 48 do 60 sati. Malena mlađ može biti vidljiva na boku akvarijuskog stakla ili između biljaka. Pošto počnu slobodno da plivaju, mogu se hraniti fino mlevenom hranom za ribe ili infusorijom.

Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.