Platika

Platika, obična platika, ¸¸moonfish” ili miki maus platika (Xiphophorus maculatus) je vrsta slatkovodne ribice iz porodice Poecilidae, reda Cyprinodontiformes. Ova ribica zadržava jaj u sebi i rađa žive mlade ribice. U srodstvu je sa ribicom ¸¸green swordtail” (X. helleri) i može se ukrštati sa njom. Nastanjuje oblasti Severne i centralne Amerike, od Verakruza, Meksika do severnog Belizea.


Platika može porasti maksimalno u dužini do 6 cm ( 2.4 in). Teško se primećuje razlika između polova, repno peraje je kod mužjaka više zašiljeno. Analno peraje je kod mužjaka evoluiralo u gonopodium, organ u obliku štapa koji se koristi pri razmnožavanju. Kod ženki je analno peraje lepezasto. Divlje platike su žutosmeđe boje i nemaju karakterističnu tamnu bočnu liniju koju imajju mnoge Xiphophorus vrste.


X. maculatus preferira spore vode kanala i toplih izvora. One su svaštojedi i hrane se biljkama i malim ljuskarima, insektima i ćlankovitim glistama.


Uzgajivači su razvili mnoštvo različitih boja kod ovih ribica ( npr. narandžastu, crvenu, žutu, crveno/crnu i crno/belu) a mogu se naći u akvarijumima mogih hobista.


Ova ribica se obično naziva jednostavnim imenom platika što potiče od njenog originalnog generičkog imena Platypoecilus.


Ostala područja koja nastanjuje platika


Zabeleženo je da ova vrsta živi u oblasti Orandž Kauntija u Kaliforniji blizu Vestminstera; blizu ribnjaka u Konejeos okrugu i u Koloradu u drenaži Južni Plate; u nekoliko okruga u Floridi, na Havajima, u Luizijani u bezimenoj pritoci Big brenč bajoua u gradiću Lakombe, u Montani u Biverhed rok jezercetu ( okrug Medison), u Nevadi u okrugu Klark i u Teksasu. Takođe se može naći u Puerto Riku  blizu Loiza rezervoara, Kebrada Honda i severno od Utuada, u Rio Abaju.


Platike su puštene verovatno iz ribnjaka ili akvarijuma. Primerci u Luizijani su prikupljeni blizu ribnjaka tropskih ribica. Platike i druge ribice iz porodice Poecilidae  imaju veze sa smanjenjem broja vilinih konjica na Ouhu na Havajima. Obično se količina vilinih konjica i ribica međusobno isključuju, verovatno zbog toga što ribice love ove insekte.


U akvarijumu


Platike su lake za održavanje i pogodne za zajednički akvarijum. Odgovara im voda sa pH vrednošću 7.0-8.0, tvrdoća vode od 9.0-19.0 dGH, a temperatura od 18 do 25C (64-77F).


One u akvarijumu dostižu zrelost za tri do četiri meseca i odmah se razmnožavaju, ženke rađaju oko 20-40 mladih odjednom.


Ribice koje se obično prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce nisu čista vrsta X. maculatus-a, već su hibridi nastali ukrštanjem ribica  X. hellerii i X. maculatus. Generalno, ako mužjak ima rep u obliku mača, nazivaju se ¸¸swordtails”. U suprotnom se nazivaju platike. Boja i oblik peraja dosta variraju na tržištu akvarijumskih ribica.


Uobičajena tvrdnja na tržištu je da je ove ribice teže sprečiti da se razmnožavaju nego naterati ih da to čine, jer se ¸¸iznenadna” mlađ redovno pojavljuje u zajedničkim akvarijumima.

Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.