Kako se uzgaja Diskus – Kralj akvarijuma

Ciklid iz Amazona, Diskus (Symphysodon aequifasciatus), ima telo u obliku diska odakle potiče i naziv ribe koju akvaristi smatraju kraljem akvarijuma.

Diskus je snažna i otporna vrsta ribe koja može da naraste i do 25 cm, a prosečan životni vek joj je deset godina.  Međutim, diskus je vrlo zahtevan za uzgajanje i potrebno mu je osigurati idealne uslove za život.

Nakon godinu dana, diskusi dostižu polnu zrelost i formiraju se parovi spremni za mrest. Za uspešno polaganje jajašca potrebno je osigurati poseban akvarijum (dimenzija 50x50x50) bez podloge i biljaka, s mekom vodom temperature dvadeset stepeni celzijusa, niskim nivoom karbonata KH<1, GH 2-3 stepena i pH 5,8 – 6,2, što se postiže pomoću RO aparata.

Mrestiti se mogu i u vodi s drugačijim parametrima, ali je u tom slučaju količina ikre manja. Akvarijum – mrestilište treba postaviti na mirno mesto jer diskusi u vreme oplodnje ne podnose šumove iz sredine niti nadgledanje znatiželjnih “voajera”, a neophodno je osigurati im i veći list ili keramičku posudu u koju će polagati ikru.

Vodite računa: nije retkost da zbog loših uslova roditelji pojedu jajašca ili potomke!

Kada prebacite diskuse u mrestilište, obavezno im pojačajte prehranu i menjajte vodu svaka dva dana jer će to matični par podstaći na mrešćenje. Čim primetite da im je koža dobila intenzivniju boju, da se gurkaju, znaćete da su spremni za mrest.

Ženka polaže jaja, a mužjak ide iza nje i oplođuje ih. Nakon toga, zajednički se brinu o ikri i povremeno je “provetravaju” mašući iznad nje perajama. Proces oplodnje traje 72 sata, posle čega se na ikri pojavljuju repići i roditelji mališane premeštaju na drugo mesto gde će u roku od 3 – 4 dana proplivati.

Do tada će mama i tata promeniti boju (potamneti), a na njihovim telima formiraće se hranljiva sluz.

Specifični su baš zbog načina na koji hrane mlade: hvataju se na telo tamnijeg roditelja jer se na njegovom telu nalazi više hranjive sluzi i jedu je s njega. Na ovaj način mali diskusi hrane se deset dana nakon čega se dodatno prihranjuju artemijom.

Najčešće bolesti koje napadaju ove lepotane su crevni paraziti i “rupe u glavi”.

Crevni paraziti (Hexamita) – bolest se manifestuje uvučenim stomakom i beličastim sluzavim izmetom, a riba se skriva po uglovima akvarijuma i povraća hranu. Parazit prvo napada sistem za probavu, a zatim bubrege i jetru.

Događa se da diskusi zaraženi heksamitom dugo nemaju vidljive simptome, ali poremećaj u kvalitetu vode može oslabiti ribu i podstaknuti razmnožavanje crevnog parazita, pa životinja gine u roku od tri dana. Za lečenje se koriste preparati koji sadrže metronidaziol.

Rupe u glavi – Ovu bolest izaziva nedostatak kalcijuma, fosfora i vitamina D potrebnih za normalan rast i razvoj riba, a uzrok manjka ovih elemenata najčešće su neadekvatna i jednolična prehrana. Na glavi ribe, iznad očiju, pojavljuju se rupe.

Za lečenje ove bolesti najbolje je povećati temperaturu vode u akvarijumu na 35 ˚C i rastvoriti tablete orvagila.

Morate se ulogovati da postavite komentar.