Senegalac

Senegalac (Poicephalus senegalus) je papagaj koji je nastanjen u širokoj oblasti zapadne Afrike. On migrira po zapadnoj Africi u zavisnosti od toga gde može da nađe voće, semenje i cveće koji čine njegovu ishranu. U Africi se on smatra štetočinom na farmama jer često jede kukuruz i proso.

Taksonomija

Postoje tri podvrste. One se ne razlikuju po ponašanju već samo po boji ¸¸prsluka”. Na tržištu kućnih ljubimaca, glavna podvrsta se najčešće može naći, iako se sve tri vrste mogu uzgajati i prodavati kao kućni ljubimci.

  • P. s. senegalus (glavna podvrsta), ova podvrsta ima žuti prsluk; u oblasti u kojima je nastanjena spadaju južna Mauritanija, južni Mail do Gvineje i ostrva Lobos.
  • P. s. mesotypus: ova podvrsta ima narandžasti prsluk; u oblasti u kojima je nastanjena spadaju istočna i severoistočna Nigerija i Kamerun do jugozapadnog Čada.
  • P. s. versteri: ova podvrsta ima tamno-narandžast/crveni prsluk; nastanjen je u oblasti od Obale Slonovače do Gane

Stanište

Senegalci su ptice koje žive u otvorenim šumovitim krajevima i savanama. Sa izuzetkom papagaja sa prstenastim vratom, senegalac je jedini papagaj koji naseljuje savane i šumske oblasti zapadne Afrike. Oni su jako društvene vrste i stalno ispuštaju širok dijapazon zvukova od zviždanja do kreštanja. Senegalci prosečno žive 25-30 godina u divljini, a kada su pripitomljeni žive i do 50 godina.

Opis

Senegalci su dugački oko 23 cm (9 in), a teški od 120 do 170g (4,2 do 6 oz). Imaju relativno veliku glavu i kljun za svoju veličinu a njihovo perje formira kratak, širok rep. Odrasli imaju sivu glavu boje uglja, siv kljun i svetlo žute dužice oka, zelena leđa i vrat i žut drugi sloj perja i stražnji deo. Žute i zelene oblasti na prednjem delu senegalca formiraju V oblik što podseća na žut prsluk preko zelene oblasti. Mladi senegalci imaju tamno sive, skoro crne dužice oka koje se kasnije promene u svetlo sivu.

Senegalcima se ne može jasno odrediti pol, ali postoje neke hipoteze koje nekad mogu pomoći da se odredi pol odraslih ptica:

  • V oblik prsluka je obično duži kod ženki; kod ženki zelena oblast je produžena naniže preko grudi do između nogu, dok kod mužjaka, vrh zelene oblasti se završava na pola puta niz grudnu oblast.

  • Kljun i glava su kod ženki generalno malo manji i uži nego kod mužjaka.
  • Zaklonjeno perje ispod repa ( kratko perje ispod glavnog perja na repu) je kod mužjaka uglavnom žuto a uglavno zeleno kod ženki.
  • Mužjaci su generalno ali ne uvek veći i teži od ženki.

Razmnožavanje

Senegalci se gnezde u rupama u drveću, često u uljanim palmama i obično izlegu tri do četiri bela jajeta. Jaja su dugačka otprilike 3 cm a 2,5 cm široka. Ženka leži na jajima, počev od perioda nakon što je drugo jaje izleženo, pa otprilike 27 do 28 dana. Tek izleženi ptići ne otvaraju oči dve do tri nedelje nakon što se izlegu. Oni po pitanju hrane i toplote zavise od majke koja ostaje u gnezdu većinu vremena do otprilike četiri nedelje nakon izleganja kada ptići dobiju dovoljno perja za toplotnu izolaciju. U ovom periodu mužjak donosi hranu za ženku i ptiće i čuva oblast oko gnezda. Otprilike dve do tri nedelje nakon izleganja jaja. ženka takođe počinje da sakuplja hranu za ptiće. Ptići odlete iz gnezda nakon otprilike 9 nedelja i postaju nezavisni od svojih roditelja oko 12 nedelja nakon izleganja.

Status očuvanja vrste

Teško je proceniti koji je tačan broj ove vrste papagaja zbog veoma širokog područja u Africi koji naseljavaju. Međutim, 1981. zabrinutost oko velikog broja zarobljavanja divljih papagaja za tržište kućnih ljubimaca dovela je do toga da senegalac bude uvršten na apendiksu 2 Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta (CITES), zajedno sa svim vrstama papagaja. Ovo je dovelo do toga da trgovina, izvoz i uvoz svih papagaju uhvaćenih u divljini postanu ilegalni.

Kućni ljubimci

Pripitomljeni senegalci su jedni od najpopularnijih papagaja kućnih ljubimaca. Ispuštaju piskave zvuke, zvižduke i kreštanje, ali nisu bučni kao mnoge druge vrste papagaja. Trebalo bi im nabaviti kućni kavez veličine barem 122cm x 91cm x 91cm ili spoljni kavez za ptice u toplim sredinama od najmanje 183cm x 183cm x 91cm. Ako su smešteni u neogovarajućem kavezu, senegalci mogu ispoljiti agresivno ponašanje kao što je udaranje ili penjanje na zidove kaveza ili konstantno piskavo kreštanje. Veliko je zadovoljstvo posedovati lepo pripitomljenu pticu a senegalac je poznat po komičnim gestovima i po imitiranju ljudskog govora.

Mnogi ljudi koji žive u stanovima preferiraju bele senegalce zgog njihove tihe prirode, ali oni mogu postati prilično agresivni i vezati se samo za jednu osobu. Da bi se izbegli problemi sa agresijom, veoma je važno pravilno socijalizovati papagaje dok su još mladi tako što ćete ih upoznati sa mnogo različitih ljudi, sredina i situacija. Senegalac koji se previše veže za jednu osobu nije opasan samo za druge članove porodice već i za njegovu omiljenu osobu jer su senegalci skloni ljubomori i prebacivanju agresije.

Senegalci uhvaćeni u divljini obično se ne mogu pripitomiti i nije dobro gajiti ih kao kućne ljubimce.

Razmnožavanje

Pripitomljeni senegalci su relativno jednostavni kada je u pitanju razmnožavanje i postoji mala industrija za razmnožavanje i pripitomljavanje senegalaca i drugih papagaja za tržište kućnih ljubimaca. U ptičarstvu, senegalci mogu da počnu da se razmnožavaju kada napune 3 do 4 godine ali neki to ne čine dok ne napune 6 ili 7 godina.

Kutije za gnežđenje senegalaca mogu biti različitih oblika i veličina ali npr. kutija za gnežđenje visoka otprilike 550cm i oko 240cm do 300cm široka bila bi sasvim odgovarajjuća. Otvor za ulaz i izlaz ptica prečnika oko 76 cm bio bi odgovarajuć a ptice taj otvor mogu proširiti kljucanjem drveta. Kutije za gnežđenje obično imaju bezbedna bočna vrata zbog nadgledanja gnezda.

Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.