Crvenokrili papagaj

Crvenokrili papagaj  (Aprosmictus erythropterus) je papagaj koji živi u Australiji i Papua Novoj Gvineji.

Opis

Crvenokrili papagaj je obično dugačak oko 30 do 33cm. Oba pola ove vrste imaju jarko crvena krila i jarko crveno telo. Mužjaci imaju crni potiljak, plav donji deo leđa i stražnji deo, vrh repa im je žut, narandžast im je kljun i sive noge. S druge strane, ženke imaju žućkasto zeleno telo a na krilima imaju crvene i ružičaste dodatke. Ono po čemu se ženke takođe razlikuju su tamne dužice oka a donji deo leđa im je svetlo plav. Mlade ptice imaju narandžasto/žut kljun i svetlo braon dužice oka a po boji liče na ženke. Mužjaci razvijaju svo perje kao kod odraslih sa otprilike dve godine a ženke kada napune otprilike godinu i po.

Stanište

Oni nastanjuju oblasti od Pilbare, zapadne Australije do poluostrva Kejp Jork u Kvinslendu (mogu se videti skoro po celom Kvinslendu) a na jugu do južne Australije. Povremeno se mogu uočiti u Papua Novoj Gvineji. Ove ptice naseljavaju šumovite krajeve sa rekama, bagremove šume, savane, mangrove i farme. Često se mogu videti blizu vode u parovima ili jatima.

Ishrana

Njihova ishrana se obično sastoji od semenja eukaliptusa, bagrema, bobičastog voća, cveća i insekata. Njihov zov zvuči kao ¸¸čing-čing” , ¸¸čink-čink” ili kao blago piskanje.

Razmnožavanje

Ove ptice se obično razmnožavaju na proleće i leto ali vreme razmnožavanja zavisi od njihove lokacije. Šupljina u drvetu visine 11 m obično služi kao gnezdo za razmnožavanje. Obično se u jednom godišnjem dobu izlegu tri do šest belih jaja koja su dugačka 31 milimatar. Ženka leži na jajima dok mužjak traži hranu. Ptići ostaju sa svojim roditeljima otprilike pet nedelja. Ova vrsta se ukršta sa australijskim kraljevskim papagajem. Njihov hibrid je plodan i razmnožava se kao i ostali papagaji.

Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.