Braonouha konura

Braonouha konura (Pyrrhura frontalis) je mali papagaj koji se može naći u području od jugozapadnog Brazila do severoistočne Argentine uključujući istočni Paragvaj i Urugvaj. Ova rasa je poznata i kao papagaj sa crvenkastim stomakom, a u ptičarstvu se često naziva ¸¸Maroon-bellied Conure”, ¸¸Reddish-bellied Conure” ili ¸¸Brown-eared Conure”.


Bilo je predloga da bi braonouha konura trebalo da uključuje ¸¸Blaze-winged Parakeet” (P. devillei) kao podvrstu baziranu na posrednim vrstama iz Paragvaja. Ali takvi hibridi nisu uobičajeni u divljini i ove dve vrste uglavnom zadržavaju svoj integritet, noviji izvori su neodlučni da li da ih tretiraju kao jednu vrstu ili dve.


Opis


Ove ptice imaju visinu od 25 do 28cm (10 do 11 in) i uglavnom su zelene sa kestenjastom šarom na stomaku, imaju ¸¸ljuspaste” i prugaste žuto-zelene predele na grudima i delovima vrata, beličasti predeo oko ušiju prošaran braon bojom i kestenjast predeo ispod repa. Njegovo posebno ime frontalis odnosi se na tamno kestenjast prednji deo glave – a to je osobina koja ga odvaja od njemu sličnih vrsta. Predja krila su na površini plava a unutra zelena. Kljun mu je crn.


Postoje dve podvrste koje imaju mnogo sličnosti međusobno:

  • Prava braonouha konura, Pyrrhura frontalis frontalis- stanište im je u oblasti Brazila od južne Bahie do Rio Grande do Sul-a i zapadno do Mato Grosso do Sul-a.

           Gornji deo repa mu zelenkasto-žut a pri vrhu postaje crvenkast.

  • Azara konura, Pyrrhura frontalis chiripepe, stanište im je istočni Paragvaj, Argentina, Urugvaj i južni Brazil.

           Gornji deo repa mu je zelenkasto žut.


Još jedna podvrsta kriegi opisana je u pokrajini Bahia 1932. ali ona se danas generalno smatra kao sinonim za glavnu podvrstu. Nju ističe uzak braonkasto-crveni vrh repa i ova vrsta čini samo 20% svih vrsta. Ime krieg konura povremeno se koristi u ptičarstvu za ove ptice, a neki uzgajivači samo ovu vrstu uzgajaju, one se međutim pare sa svim vrstama konura.

Ekologija


Braonouha konura obično živi u šumovitim krajevima. U severnim krajevima, uglavnom živi na visoravnima do 1400m (4600ft), ali na ostalim mestima se uglavnom može naći u nizijama do 1000m (3300). Oni dobro tolerišu razne smetnje i čak žive u urbanim parkovima ( npr. u Rio de Žaneiru i Sao Paolu) i hrane se u baštama. U jatima ima obično 6- 12 ptica ali može ih biti i do 40. Kao i drugi članovi roda Pyrrhura uglavnom se hrani voćem, cvećem i sličnim biljnim materijama, oni će se retko naći u jatu gde se ptice hrane raznovrnom hranom.


Ovo je generalno uobičajena ptica i Unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa na smatra je ugroženom vrstom. Iako se ne trguje mnogo sa ovim papagajima, ponekad se mogu naći neke pripitomljene vrste kao kučni ljubimci. Braonouhe konure mogu da nauče da govore, mada ne jasno. One spadaju u najtiše konure, ali njihov piskav glas ipak može iritirati neke ljude.


Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.