Pre nego što nabavite psa treba da znate ove stvari

Bilo da imate porodicu ili živite sami i želite da nabavite psa treba da znate nekoliko stvari. Najvažnija među njima jeste da kućni ljubimac nije igračka. Sve jedno je da li kupujete psa ili ste odličili da ga uzmete iz azila za pse (što je naša topla preporuka), imajte na umu da onog momenta kad ga uvedete u vaš dom on postaje član porodice.

image1-4

Prosečan životni vek jednog psa je deset do petnaest godina, te s toga treba da znate da kada birate kućnog ljubimca vi ga zapravo uzimate na jedan duži vremenski period. Za to vreme treba da imate na vidiku sve one stvari koje se tiču nege pasa, kao što su kompletan veterinarski pregled, šetnje ishrana itd.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste činjenica da će pas u potpunosti promeniti vaš život i da treba da mu se prilagodite, bez obzira da li se radi o česćem usisavanju tepiha ili upornom dresiranju. Finansijska strana, ako posmatramo iz praktičnog ugla, takođe nije zanemarljiva. Nije sve jedno da li držite psa koji dnevno pojede polovinu merice hrane, u odnosu na onog koji pojede sedam-osam takvih merica.

Za velikog psa je potreban i veliki prostor. To nužno ne mora da znači da vam je neophodno dvorište, ali svakako to podrazumeva veći životni prostor koji ćete moći da podelite sa njim. Veliki pas se neće osećati dobro ako bude morao da se na jedvite jade provlači između nameštaja u malenoj garsonjeri.

Mali psi zahtevaju manje truda i pogodnijuza držanje u stanu. Treba da znate da mali psi mogu da imaju jači temperament. Prgavim nastupom i lajanjem umeju vrlo često da kompezuju svoju veličinu. Opet, sa druge strane su daleko praktičniji. Njih vrlo lako možete povesti, odnosno poneti bilo gde sa sobom. To je naročito važno za one koji su u pokretu, a nemaju kome da svog kućnog ljubimca na čuvanje.

Dlake su neminovna stvar. Ne postoji pas koji se ne linja. Postoje samo psi koji se više i psi koji se manje linjaju. Naravno, postoji izuzetak, a to su  takozvane golokože pasmine  (npr. Peruanski ili Meksički golokoži pas). Oni ne mogu da izgube ono sto nemaju – a to je dlaka.

Četkanje pasa pomaže kod preteranog linjanja. Na taj način ćete manje dlaka nalaziti u tepihu ili na fotelji. Saloni za kućne ljubimce nude veliki izbor usluga uz pomoć kojih će vaš pas dobiti najbolju negu. Osim što ćete spolja negovati psa, važna je briga i o zdravlju. Savete i usluge o vakcinaciji, sterilizaciji i preventivnim pregledima pružiće vam odabrani veterinar sa kojim treba da se družite s vremena na vreme.

Budite iskreni prema sebi i pokušajte na ovaj način da suzite izbor prilikom donošenja odluke za odabir psa koji će biti vaš novi prijatelj. Ukoliko su deca ta koja insistiraju da uzmete kućnog ljubimca, treba ozbiljno da im predočite sve ove važne stvari. Ako uspete da napravite dogovor i da podelite obaveze, samo napred!

Morate se ulogovati da postavite komentar.