Patuljasti pinč

Patuljasti pinč (Zwergpinscher, Min Pin) je niska rasa psa poreklom iz Nemačke. Najraniji preci ove rase bili su mešavina italijanskog hrta i jazavičara. Internacionalni kenel klub,  Fédération Cynologique Internationale svrstava patuljastog pinča u Grupu 2, odsek 1.1 PInčer , zajedno sa dobermanom, nemačkim pinčom, austrijskim pinčom i još jednim malim pinčom afenpinčom. Drugi kenel klubovi svrstavaju patuljastog pinča u Grupu malih pasa ili u Grupu pasa pratilaca. Patuljasti pinč je u govornom jeziku poznat kao ‚‚Kralj malih pasa”.


Pogrešno shvatanje da je patuljasti pinč ‚‚minijaturni doberman” nastalo je zbog toga što je doberman pinč donet u SAD pre patuljastog pinča. 1919. patuljasti pinč je predstavljen AKC-u. U to vreme, ne znajući da je on u Nemačkoj zvanično nazvan zwergpinscher (patuljasti pinč), AKC je jednostavno nazvao ovu rasu ‚‚pinč” i svrstao je pod kategoriju razno. Kada je formiran Američki klub za patuljaste pinčeve (MPCA) 1929. ( godina kada je ova rasa zvanično predstavljena AKC-u, oni su podneli zahtev da se minijaturni pinč smesti u Grupu malih pasa. Opis AKC-a da ovaj pas ‚‚mora a izgleda kao minijaturni doberman” doveo je do današnjeg uobičajenog pogrešnog shvatanja da je ova rasa ‚‚minijatirni doberman pinč”. Prvobitno ime za ovu rasu je u Americi bilo ‚‚pinč” sve do 1972. kada je zvanično promenjeno u patuljasti pinč.


Istorijski artefakti i slike ukazuju da je min pin veoma stara rasa, ali činjenična dokumentacija postoji od pre oko 200 godina, što ostavlja stvarno poreklo ove rase otvorenim za raspravu.


Izgled

Patuljasti pinč je po građi dobro izbalansiran, snažan, jedar, kratak u slabinskom delu, i ima glatko krzno. On je po prirodi dobro negovan, gord, energičan i hitar. Karakteristične osobine su mu ponašanje nalik na jahačkog konja, neustrašiva živahnost, potpuna pribranost i njegovo energično prisustvo. Noge bi trebalo da mu budu prave, bez savijanja ka spolja ili ka unutra. Patuljasti pinč često ima podrezan rep i uši, iako AKC više ne zahteva podrezivanje ušiju za izložbe.

 

 

Veličina

Standard  visine za rasu patuljastog pinča iznosi oko 25 cm do 31 cm ( 10 do 12,5 inča), a poželjna visina do naviše tačke lopatice treba da iznosi 28 cm do 30 cm ( 11 do 11,5 inča). Ženke mogu imati duže telo. Idealna težina za patuljastog pinča je 3,5 do 5 kg (8 do 10 Lbs)


Krzno i boja

Krzno im je kratko i glatko a boje koje dozvoljava AKC su čisto crvekasta, sivkasto crvankasta, plavkasto sivkasto crvenkasta, čokoladno sivkasto crvenkasta, braonkasto sivkasto crvenkasta, crna, čokoladna, plavkasta, braonkasta sa tamnim i sivim delovima.


Patuljasti pinč nekad ima mali beli beleg koji se uglavnom nalazi u oblasti vrata ili grudi. Patuljasti pinč je nekad bio šaren kao danska doga. Šareni gen je deo sastava ove rase, iako su se uzgajivači godinama trudili da eliminišu ovaj gen, ali oni se uzadnje vreme trude da vrate tu boju tako što patuljastog pinča ukrštaju sa ret terijerom iako su oni šareni na drugi način.


Temperament

Patuljasti pinčevi su za iskusne vlasnike pasa. Patuljasti pinčevi su  asertivna, druželjubiva, aktivna i nezavisna vrsta. Oni su energetičnii potrebno im je ograđeno dvorište da po njemu trče, veoma su gipki. Oni mogu lako da pobegnu i treba voditi računa o tome. Dobri su psi čuvari, hitri su i oprezni sa strancima. Preporučuje se da se odrasli i tinejdžeri igraju sa patuljastim pinčevima a ne mala deca.


Briga

Održavanje je lako jer glatko, kratko krzno zahteva malo nege, potrebno je samo povremeno četkanje i šamponiranje. Mora se voditi računa kad se kupaju u hladnoj vodi i trebalo bi da se nabave džemperići ili mala ćebad da im ne bude previše hladno. Minijaturni pinčevi su aktivna rasa i potrebno im je ograđeno dvorište, a i dnevna šetnja će biti dovoljna.

Izvor: Wikipedia

7 komentara za "Patuljasti pinč"

 1. dzevad says:

  ovako ja imam bjedno pitanje dali mogu da dresirm patuljatog pinca kao cuvara i dali je istin da nevalja mnogo da jedu i jel mora samo granulice da jede jer moj lesi(patuljasti pinc nece granulice samo hoce hleb )on ima 2-2,5 meseca

 2. dzevad says:

  ovako ja imam bjedno pitanje dali mogu da dresirm patuljatog pinca kao cuvara i dali je istin da nevalja mnogo da jedu i jel mora samo granulice da jede jer moj lesi(patuljasti pinc nece granulice samo hoce hleb )on ima 2-2,5 meseca

 3. Sanja Matić says:

  IMAM ZENKU PATULjASTOG PINČA STAROST 2god.PO IMENU ANČI.CRNE JE BOJE.VEOMA INTELIGENTNA,HITRA,VESELA,PRIVRZENA LjUDIMA.PONEKAD LjUBOMORNA NA DRUGE PSE KAD JE U PITANjU MAZENjE.IZUZETNO BRZA U TRCANjU,OKRETNA,HITRA.PAMTI BRZO I OSTAJE JOJ U PAMCENjU LICA,PREDMETI I IGRACKE.PUNO JE VOLIMO I ONA JE NASA VELIKA MAZA.LjUBIMICA ANCI!

 4. vojkan says:

  Imam patuljastog pinca 6 mjeseci starog i za sada imam pozitivna iskustva, iako treba mnogo strpljenja.

 5. Nebojša Nikolić says:

  Super ali mislim da su trebali da stave i načine ishrane koja im hrana odgovara itd.

 6. mile mrcic says:

  ja imam Pinca, dve su mu god. u zivotu sam imao dosta pasa, ali; ovolikl ljubavi i simpatije nnisam osetio ni prema jednom, kao OVO sada prema njemu (Herkules) mu je ime. mogao bih knjigu napisati o njemu i njegovim vragilijema. Ako bi ziveo 1000 god. uvek bi pored meni bio – taj mali vragolan!

 7. Ana says:

  Ja treba da dobijem patuljastog pinca i ima 2 mjesca koja je hrana za patuljastog pinca ????
  Svi koji znate napisitte mi u komenttaru molim vass

Morate se ulogovati da postavite komentar.