Uloga hrane za mačke i pse kroz istoriju

Nekada su psi i mačke gajeni u dvorištu i ljudi su ih hranili svim onim ostacima hrane kojima su raspolagali. Danas stvari stoje drugačije. Nekada nezamisljivo, a danas je svakodnevna pojava – hrana za mačke i pse na policama supermarketa, vešto i lepo upakovana.

image1-6

Postavlja se pitanje – da li su se životni vek i kvalitet istog poboljšali od kada se mačke i psi hrane granulama i hranom iz konzerve? Kako danas izgleda nega i odgoj od najmlađih dana i najvažniji koraci su predstavljeni u narednim redovima.

Mačke u prve četiri nedelje teže oko 70 do 150 grama, u zavisnosti od rase. Tada im se ishrana sastoji isključivo od majčinog, tj. mačijeg. Najpre mačići po rođenju u prvim obrocima dobijaju kolostrum, čiji sastav je odgovoran za imunitet mačeta jer sadrži brojna antitela.

Sisanje i spavanje u dodiru sa majkom su jedine aktivnosti mačića u prvim danima. Promena ishrane se dešava između treće i četvrte nedelje starosti. U ovom periodu treba da kontaktirate i veterinara kako bi odradio kompletan antiparazitski tretman. Kada su mačići stari ooko mesec dana, dolazi do pojave mlečnih zuba i polako se zaustavlja rast nagli rast koji je prisutan na početku. Preporučena ishrana, kojom lagano zamenjujete mleko, treba da podmiri sve one nutritivne potrebe mačeta koje je dobijalo tokom sisanja, kako ne bi došlo do slabljenja imuniteta. Ovo je poseban period kada mače razvija sopstveni odbrambeni sistem.

Hrana za mačke mora da sadrži hranljive sastojke kao što su lipidi, ugljeni hidrati, minerali, vitamini i mikroelementi, odnosno treba da ima visoko-energetsko nutritivnu formulu. Mačke jesu isključivi mesožderi, ali njena ishrana može sadržati i žitarice ali samo one visokog kvaliteta, kako ne bi dobila dijareju. Potrebe mačića za masnoćama, masnim kiselinama i vitaminima jednake su kao i potrebe odrasle mačke. Obzirom da mače ne može da dobije potrebnu količinu energije iz samo jednog obroka sve, ono će zasigurno jesti tr do četiri puta dnevno. I njihove potrebe za proteinima, amino-kiselinama, mineralima i određenim vitaminima, jednaki su kao i kod odrasle mačke. Zapravo, mače treba da dobije oko 30% energije preko ishrane bogate proteinima.

Za mačiće do godinu dana se preporučuje posebna hrana koja označena sa junior ili sa preporukom do 12 meseci. Takođe je važno da jedan deo ishrane bude hrana iz konzerve, pogotovu dok su mačići mali. Ako hranite mačku isključivo konzerviranom i mekanom hranom, trebaće joj četiri obroka u toku dana, za razliku ako hranite mačku kombinovanom hranom. Ukoliko je u ishranu uključena i tzv. suva hrana mačka će se zadovoljiti sa dva obroka. Nemojte da zaboravite da je mačka veliki izbirač kada je hrana u pitanju. Ukoliko mačku od malena učite na različite ukuse i teksture hrane, imaćete kasnije manju muku kada joj budete menjali vrstu hrane iz bilo kog razloga.

Za razliku od mačaka psi su manje zahtevni po pitanju ishrane. Mlekom ženka zadovoljava sve nutritivne potrebe malog šteneta. Kao i kod mačaka do treće ili četvrte nedelje, malim kučićima treba ponuditi hranu u tečnom obliku, s tim što treba paziti da se ne pretera jer su u ovom periodu posebno osetljivi. Kao dohrana mogu da posluže meso, povrće, voće i mlečni proizvodi u malim količinama koji se daju štenetu na svakih 10 do 15 min., a ono što ne pojede se baca. Kao idealna zamena se koristi gotova hrana za pse, koja sadrži sve potrebne sastojke  sa odlično izbalansiranim odnosom vitamina, minerala i ostalih makro i mikro elemenata. Psi se takođe kao i mačke postepeno odvikavaju od sisanja, da bi kada štene bude u uzrastu od 7-8 nedelja prešli u potpunosti na čvrstu hranu. Hranu takođe treba davati prema uzrastu koje je označeno na pakovanju. Na vlasniku je da se odluči da li će odraslom psu davati izbalansiranu i gotovu hranu koju može naći na tržištu ili će ga hraniti domaćom hranom.

Morate se ulogovati da postavite komentar.