Šta da radite kad putujete sa ljubimcom

Danas se sve više vlasnika odlučuje da putuje sa kućnim ljubimcem. Bilo da se radi o odmoru ili preseljenju u drugu državu, treba da budete upoznati sa procedurama koje se odnose na putovanje sa psom, mačkom, pticom, kornjačom itd.

image1-3

Ukoliko planirate duže ili kraće putovanje i želitesa sobomda povedete svog ljubimca treba da znate nekoliko pravila koji se tiču transporta, barem avionskog kada letite Air Serbia kompanijom.

Prilikom rezervacije avio karte, potrebno je se informišete o nameri vezanoj za zajedničko putovanje, kao i da obavestite osoblje kompanije o vrsti kućnog ljubimca, kao i o njegovoj težini zajedno sa transportnom nosiljkom. Tokom leta nećete biti odvojeni od vaše kuce, mace ili ptičice. Vaš ljubimac će biti smešten odmah ispod sedišta, odnosno ispred vas tako da ćete imati stalni kontakt sa njim tokom celog leta. Broj kućnih ljubimaca je ograničen na letovima, te zato prevoz vašeg kućnog ljubimca mora biti potvrđen od strane ove, kao i drugih avio kompanija ukoliko imate presedanja tokom putovanja do željene destinacije.Pored ovih formalnosti postoje i određena pravila koja su vezana za prihvatanje kućnog ljubimca, kao i pravila za nosiljku u kojoj će se transportovati kućni ljubimci koje možete videti na sajtu AIR SERBIA.

Ukoliko ste se odlučili da na put idete sopstvenim vozilom ili da iznajmite rent a car u principu ograničenja ne postoje. Za putovanje po zemlji vi imate potpunu slobodu da se sa svojim ljubimcem opustite i uživate na planini, u vikendici ili već na nekom drugom mestu za koje ste se odlučili.

Putovanje  kolima u inostranstvo podrazumeva nešto drugačija pravila. Bitno je da postupate po propisima koji se odnose na sertifikat odnosno pasoš i evidenciju o vakcinama i drugim važnim stvarima koje se tiču zdravlja. Ova pravila koja morate ispoštovati odnose se na izlazak sa kućnim ljubimcem iz Republike Srbije i usmereni su na opštu bezbednost vas, vašeg ljubimca i zemlje u koju putujete. Sve ovo se radi u cilju sprečavanjanja krujumčarenja životinja i širenja besnila i drugih bolesti. Kada putujete u neku od stranih zemalja, obavezno se informišite o pravilima ulaska životinja na tlo te zemlje.

Svaka država ima svoja pravila koja se tiču ulaska u zemlju. Za putovanja unutar EU ne postoje univerzalni propisi. Zajedničko za sve jeste da se traži dokaz o titru antitela na besnilo, pasoš sa urednom vakcinacijom i mikročip kod životinja.

Kada putujete u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, vaš ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, čipovan, vakcinisan protiv zaraznih bolesti, sa pasošem i uverenjem o zdravstvenom stanju koje je izdato od veterinarske ambulante i da nije starije od 72h.

Morate se ulogovati da postavite komentar.