Kako preboleti gubitak kućnog ljubimca?

Istraživanja su pokazala da je gubitak kućnog ljubimca jednako bolan kao i gubitak čoveka. Ljubimci donose veliku radost u naše živote, postaju deo porodice stoga je njihov gubitak veoma bolan i ostavlja veliku prazninu.

Suočavanje sa činjenicom da ljubimac više neće biti prisutan u našim životima nije lako ni jednostavno i sasvim je normalno osećate neizmernu tugu koja nije samo rezervisana za gubitak voljenih osoba.

Saveti kako da se lakše suočite sa gubitkom kućnog ljubimca

Dozvolite sebi da tugujete i dajte sebi vremena da prebolite gubitak – Nemojte potiskivati emocije jer to može negativno uticati na vaše zdravlje. Pokušajte da što više razgovarate sa članovima porodice ili bliskim prijateljima. Tuga je prirodna, predstavlja važan proces zaceljivanja i potrebno joj je vreme.

Ne gledajte slike – Možda je bolje da u početku ne gledate slike koje će vas podsećati na gubitak. Pustite da prođe određeno vreme.

Ne krivite sebe – U slučaju da ste morali da uspavate ljubimca nikako nemojte kriviti sebe. U tom trenutku ste uradili ono što je bilo najbolje za vašeg četvoronožnog prijatelja i lišili ste ga dalje patnje i bola.

Pričajte otvoreno sa decom – Gubitak psa, mačke, ribice ili papagaja može predstavljati takođe bolno iskustvo za vaše najmlađe. Pričajte otvoreno sa njima i koristite jednostavne reči da objasnite šta se dogodilo.

Nemojte zaboraviti na druge ljubimce – Veoma je bitno da tokom procesa zaceljivanja ne zaboravite na vaše druge ljubimce. Provodite više vremena sa njima.

Vremenom bude bolje – Vreme zaista pomaže u procesu zaceljivanja, jer vremenom naučimo kako da se nosimo sa gubitkom.

Da li bi trebalo da uzmete novog kućnog ljubimca?

Neki ljudi su spremni da odmah dovedu novog ljubimca, dok će nekima možda biti potrebno više vremena da prebole gubitak. Neki se pak odluče na to da više nikad ne poseduju drugog. Prerano dovođenje može dovesti do osećaja krivice, što može imati uticaja na odnos koji oblikujete sa novim ljubimcem.

Svi žale drugačije. Nekome će biti bolje za par dana, nekome za par meseci. Samo Vi možete odlučiti kada ste spremni da krenete dalje.

Morate se ulogovati da postavite komentar.