Da li psi osećaju ljubomoru?

Ukoliko je vaš odgovor na ovo pitanje da, u pravu ste. Sigurno ste do sada iskusili posesivnu prirodu vašeg psa, bila ona bezazlena ili ne. Ljubomorno ponašanje vašeg psa može izgledati slatko, ali ono takođe može biti destruktivno i opasno po vas i vaše okruženje.

Zašto su psi ljubomorni?

Kao ljudima, i psima je ponekad teško da se prilagode novonastalim situacijama. Neželjeno ponašanje se javlja onda kada pas oseti potrebu da se takmiči za stvari koje voli. Najčešće su ljubomorni na novog kućnog ljubimca ili novog člana porodice, pa čak i na novi raspored u kući.

Šta kaže nauka o tome

Prema studiji urađenoj na kalifornijskom univerzitetu u San Diegu utvrđeno da psi mogu osetiti ljubomoru? Istraživači su izvršili eksperiment tako što su pored vlasnika pasa stavljali plišane kuce koji su mogli da laju, cvile i mašu repom. Kad god bi im vlasnici pasa pokazali naklonost psi bi ih gurali u stranu i tako jasno izrazili da osećaju ljubomoru. Čarls Darvin, tvorac teorije evolucije, takođe je sugerisao da ljubomora može postojati i kod drugih vrsta, posebno pasa.

Znaci koji pokazuju da je vaš pas ljubomoran

Povećana pažnja – pas može da pokaže više pažnje svom vlasniku tako što će se maziti oko njega i lizati, takođe pas može tražiti dodatnu pažnju od vas

Agresija – pas može da deluje agresivnije prema vama ili vašim drugim kućnim ljubimcima, režanje i lajanje je uobičajena pojava

Nered – lako se može desiti da pas uništi vašu omiljenu sofu ili uneredi tepih ukoliko se oseti zapostavljenim

Hrana – promena u ishrani može ukazivati na ljubomoru koja u velikoj meri može uticati na apetit

Kako se nositi sa ljubomorom psa

Ukoliko imate više kućnih ljubimaca svakako se potrudite da im posvetite jednaku pažnju. Nagradite svako dobro ponašanje vašeg psa i nemojte mu dozvoliti da ponavlja loše navike. Njihovu ljubomoru ne bi trebalo da nagradite jer će to dovesti do sve većih pokušaja da uspeju u svojim prvobitnim namerama.

Morate se ulogovati da postavite komentar.