Uobičajeni problemi kod mačaka

Mačke su u suštini prilično lake za održavanje i imaju dobro zdravlje sve dok ih dobro hranite, uvek im dajete čistu, svežu vodu, ako im je čista kutijica sa peskom i ako ih redovno vodite kod veterinara.

Postoji nekoliko prilično uobičajenih problema koji mogu zadesiti vlasnike mačaka. Najčešći problem sa kojim se većina vlasnika mačaka suočava u nekom trenutku jesu grudve dlake. Mačke pedantno čiste i ližu svoju dlaku i na kraju opale dlake koju progutaju formiraju grudvu dlake. Grudve dlake možete sprečiti na nekoliko načina a najefikasniji je ako redovno četkate vašu mačku. Ako dodate u hranu vaše mačke riblje ulje ili konzerviranu bundevu jednom ili dva puta nedeljno, to takođe može pomoći smanjenju ovog problema.

Ako vaša mačka izađe napolje, može pokupiti buve. Buve mogu biti ogroman problem zato što izazivaju svrab, lako se šire i mogu biti prenosioci bolesti.  Možete sprečiti problem sa buvama redovnim četkanjem mačke i ako saznate od vaterinara koji su bezbedni prevencioni tretmani protiv buva.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste zdravlje zuba vaše mačke, posebno ako njihova ishrana sadrži konzerviranu hranu koja se može zalepiti za zube i desni.  Ako dajete vašoj mački hrskavu hranu, ako perete njene zube pouzdanom pastom za zube za mačke i četkicom, to može pomoći da se spreči bolno kvarenje zuba čija je popravka jako skupa.

Ako se potrudite da vaša mačka bude uvek čista, dobro nahranjena i voljena, onda će vaš kućni ljubimac imati dug, srećan i zdrav život.

Morate se ulogovati da postavite komentar.