Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalna dugodlaka mačka je rasa domaće mačke. Ranije je bila poznata pod imenom britanska angora pre nego što su joj 2002. udruženja Britanskih ljubitelja mačaka promenila ime da bi se izbeglo mešanje sa turskom angorom.


Orijentalna dugodlaka mačka je analogna sa balinežanskom i javanskom mačkom priznatim od strane Udruženja ljubitelja mačaka (CFA) i orijentalnim dugodlakim rasama priznatim od strane Internacionalnog udruženja za mačke (TICA) u Sjedinjenim Američkim džavama. Pošto nema globalno priznato ime, druga udruženja ljubitelja mačaka mogu nazivati ovu vrstu strana dugodlaka mačka ili mandarinska mačka.


Opis


Orijentalne dugodlake mačke imaju duguljasto telo kao kod sijamskih mačaka ( kod udružena ljubitelja mačaka ovj tip je poznat kao orijentalni) ali dlaka im je duža nego kod kratkodlakih sijamskih mački. U dijapazon mogućih boja dlake spadaju jednobojne ( crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, karamel boja, žućkasta, crvena, krem i boja kajsije), šarena, pepeljasta ( sa srebrnim dnom dlake), osenčena ili blago obojena po površini ili bela. Orijentalna dugodlaka mačka ima zelene oči osim belih mačaka koje mogu imati zelene ili plave oči, a mogu imati i oči koje su različite boje.


Poreklo


Ova rasa je prvobitno nastala kao nusprodukt uvođenja crvenkastosmeđeg ( boja cimeta) gena kod orijentalnih mačaka od somalskih mačaka. F1 generacije, kada su se parile jedna sa drugom dobile su mačiće boje cimeta ali takođe i neke dugodlake. Oni su prvobitno nazivani ‚‚angore”.


Pokojna Džulija Mej je učestvovala u tome i ona je možda razlog zašto je politika razmnožavanja kod orijentalnih dugodlakih mačaka prilično liberalnija nego što je to obično slučaj kod životinja sa pedigreom.  Rase koje su otvorene za ukrštanja sa drugim rasama su sijamske mačke, balinežanske i orijentalne kratkodlake kao i orijenralne dugodlake. Bilo koji potomak koji je dugodlak i bez tačaka može biti izložen kao orijentalna dugodlaka mačka na izložbama Upravnog veća ljubitelja mačaka.


Udruženja TICA i FIFE priznaju druge mačiće nastale takvim ukrštanjem na osnovu njihovog fenotipa ili jednostavno, po tome kako oni izgledaju.


Odličan ishod ove politike je taj da je rasa zdrava, živahna i plodna.

Svaki novi mačići mogu biti pravo zadovoljstvo, posebno ako su jedan ili oba roditelja neke od ovih ‚‚varijanti” ( u ovom slučaju- kratkodlake mačke koje nose dugodlake gene).

One mogu biti tufnaste i jednobojne, dugodlake i kratkodlake i imati bilo koju od mnogobrojnih šara koje trenutno ima orijentalna rasa.


Ako se orijentalna dugodlaka mačka pari sa orijentalnom kratkodlakom mačkom ili sa sijamskom mačkom, mačići će biti kratkodlaki. Međutim, ako se ovi mačići kada odrastu opet ubace u program parenja, otprilike pola njihovih mačića će imati dugu dlaku.


Izvor: Wikipedia

 

Morate se ulogovati da postavite komentar.