Mačke i dijabetes

Mačke mogu biti dar sa neba, zbog njihovih kreativnih dugih brkova, zbog njihovog simpatičnog motornog predenja, i zbog još mnogo toga. Svi radost koju nam ove životinje donose je zaista teško opisati pa zbog toga želimo da se pobrinemo da naši krzneni prijatelji vode dug, zdrav život. Veoma je važno brinuti se o zdravlju mačke da bi smo doprineli njenom dugom životu, pa zbog toga treba da se čuvamo dijabetesa – pošto je to jedna od bolesti kod mačaka koje se najčešće pogrešno dijagnostikuju.

Kojih simptona treba da se čuvamo?

Postoji nekoliko simptona koji prate ovu bolest kao što su:

  • Povećana žeđ
  • Učestalije uriniranje
  • Gubitak telesne težine
  • Infekcije urinernog trakta

Takođe dijabetes koji se ne leči može prouzrokovati kod vaše mačke posebno nervno oštećenje koje se naziva neuropatija. To je poremećaj mijelinskog omotača zbog čega određeni nervi nisu u mogućnosti da prenose električne impulse. Ova vrsta oštećenja može izazvati nenadoknadivo oštećenje udova zbog čega vaša mačka može imati neuravnotežen stav ili hod.

Kako primeniti dijagnozu i lečenje

Ako čitate članke o dijabetesu kod mačaka i ako proučavate dijabetske dijete i suplemente, to pokazuje da preduzimate prave korake u sprečavanju i lečenju onoga što može biti opasna bolest kod vaše mačke. Međutim, da biste pravilno utvrdili dijagnozu kod vaše mačke treba da se pobrinete da veterinar proveri da li su povišeni nivoi glukoze u krvi kao i da dodatno testira krv na fruktosamin.

Ako dobijete tačne informacije o zdravstvenom stanju vaše mačke obezbedićete pravilan tretman individualnih potreba vaše mačke. Ako je dijabetes kod vaše mačke ranije otkriven, izbalansirana dijeta sačinjena tako da kontroliše nivoe glukoze u krvi može enormno pomoći u borbi protiv ove bolesti. Visoka koncentracija proteina i amino kiselina pomaže pri regulisanju nivoa glukoze. Sa visokom koncentrcijom dijetalnog proteina, niskom koncentracijom ugljenih hidrata sa omega 3 i 6, i oksidansimma, možete ošekivati značajan nivo poboljšanja zdravlja vašeg kućnog ljubimca.

Na žalost, u mnogim slučajevima dijagnoza nije postavljena na vreme pa će u tom slučaju vašoj mački biti potrebno više od posebne promene u ishrani. Vaša mačka već može postati zavisna od insulina pre nego što je dijagnoza postavljena. U tom slučaju će upotreba insulina biti neminovna kod lečenja vaše mačke. Mnogi vlasnici mačaka koriste insulin dugog dejstva kao što je ProZinc Cat insulin da bi održali nivoe glukoze stabilnim i nepromenljivim tokom dana, iako neki veterinari mogu prepisati običan insulin za ljude kao što je Humilin N. U oba slučaja doziranje i primena moraju se vršiti po tačnim specifikacijama doktora koji je prepisao insulin.

Ako pratite da li postoje ovakvi simptomi kod vaših mački, ako dobijete tačnu dijagnozu i ako sprovodite ispravno lečenje, to su samo neke od stvari koje možete da učinite da bi se uverili da su vaše mačke na pravom putu ka zdravijem životu. Ako se pobrinemo da uradimo sve što možemo za njih to može biti podjednako zadovoljstvo i nagrada kao i ogromna sreća koju nam oni donose.

Morate se ulogovati da postavite komentar.