Igra je važna za mačke, ali igračke mogu biti opasne

Mačke imaju prirodnu razigranost koja je prosto neodoljiva. Ako im ne date igračke da se igraju, biće im dosadno i biće nervozne. Ili će one same pronaći način da se zabave, a tada vam mogu napraviti prilično veliki nered.  Međutim, kada dajemo macama igračke moramo biti svesni opasnosti koje one mogu izazvati. 

Neke igračke koje su macama privlačne, znaju biti jako štetne po njihovo zdravlje. Na primer, konci, klupka i trake. Iako su to klasične igačke za macu i predstavljaju pravo uživanje za gledanje, one mogu izazvati određene probleme.  Maca može da se zapetlja u pletivo i tako uguši. Takođe, plastične kese isto mogu da izazovu gušenje.  Kada se radi o predivu, najveći problem predstavljaće ukoliko ga mačka proguta. Ako vidite da je maca progutala i ako primetite da pokušava da izbaci pletivo kroz rektum, ne pokušavajte da ga izvučete vani, jer bi to moglo izazvati fatalnu štetu u crevima. U ovakvim situacijama mačku odmah odvedite veterinaru.  Opasnost od gušenja može izazvati i gutanje perja, malih loptica,  gumica i sl.

Činjenica da ste igračku za macu kupili u pet šopu ne znači da je ona bezbedna. Te iste igračke mogu predstavljati opasnost za mačku ukoliko se slome.  Najbolje je da, pre nego što maci date da se igra igračkama, uklonite plastične delove, perje i druge stvari koje mačka može da proguta.

Iako igračke mogu biti opasne, za macu je igranje važan faktor u životu. Mačke su mesožderi i kada žive u divljini one moraju da budu predatori. Tako im je jednostavno zapisano u genetkom kodu.  Svi vi koji ste od mace ponekada dobili na poklon miša to već dobro znate. Za mačku sa viškom predatorkog instikta igranje može da bude energetski izlaz. A osim toga ono podstiče na vežbu, što je jako važno za gojazne mace.

Potrudite se da vašoj maci uvek obezbedite dovoljno prostora i sigurnih igračaka za zabavu. Svakako jedna od idealnih igračaka jeste papirna kesa, kojoj ste najpre otklonili ručke, jer mace ponekada znaju da se zaglave u ručke i eto panike.

Naravno, ne treba da budete paranoični zbog ovih upozorenja. Većina mačaka se igra sa raznim igračkama i nikada se ne povredi. Ono što je najvažnije jeste da pažljivo proverite igračke i nadgledate vašu mačku kada se igra.

Morate se ulogovati da postavite komentar.