I mace imaju svoj ćef

Tokom dana, većina mačaka voli da pozdravi svoje vlasnike gurajući ih nežno glavom u nos, lice, noge ili neki drugi deo tela koji im je na raspolaganju. Ne brinite, to je siguran znak ljubavi i lojalnosti. Dodirivanje glavom može da znači i to da vaš krzneni prijatelj ima teritorijalne pretenzije prema vama. Mačka na svom čelu ima takozvane mirisne žlezde koje ostavljaju suptilan ali ipak prepoznatljiv miris, koji poručuje “zauzeto”.

Za vlasnike mačaka najobičniji prolazak kroz hodnik može postati zamka. Nestašne mace vole da leže u zasedi i čekaju da njihov plen prođe, a onda se ustreme na njega i žele da ga obore na tlo. Ali, ne shvatajte to lično, one samo pokazuju svoj prirodni instinkt za igru i lov. Ove zasede im omogućavaju da vežbaju svoje predatorske veštine, koje su od ključnog značaja za opstanak u divljini. Bez obzira na predstavu iz zasede, one i dalje žele da se maze i spavaju u vašem krilu.

Teško je tačno odrediti kada se pojavila privlačnost između maca i prozorskih zavesa, ali verovatno datira još iz praistorije. Naime, mačke jednostavno ne mogu da odole napadima na lelujave zavese. Ako vam ovo zvuči poznato, ne očajavajte nego potražite pomoć stručnjaka.

Siguran znak mačkinog zadovoljstva je “čin gnječenja”. Kada vam se maca smesti u krilo i svojim šapicama gnječi vaše noge, očigledno je da pokušava da pronađe najudobnije mesto za spavanje. “Gnječenje” može da bude praćeno dubokim predenjem, gurkanjem glavom, a može malo i da vas ubalavi. Ali ne dozvolite da vam malo macine pljuvačke pokvari lepe trenutke maženja. Na koncu, ovo neobično ponašanje je gotovo uvek znak ljubavi, te ga zato prihvatite kao kompliment.

Ova posebna mačija igra može biti uznemiravajuća na prvi pogled, ali ako je primetite na vašoj maci, najbolje da ostanete smireni. Ovu igru, naročito vole mlade i razigrane mace. Sve počinje tako što maca zategne sve četiri noge, te tako napravi luk leđima, nakrivi telo malo na stranu i nakostreši se, a onda je spremna da skoči na vas ili bilo koga drugog ko je u tom momentu meta. Ovaj njen manevr je retko agresivan, pre je poziv za igru. Ona od vas očekuje da se spustite na sve četiri i igrate se sa njom.

Pored hrane, većina vlasnika velikodušno svojoj maci daju i činiju sa svežom vodom. Međutim, da li vam se ikada čini da je ovo uzaludan posao? Posuda sa vodom uglavnom je poslednji izbor vaše mace. Iz nekih nepoznatih razloga, mačka će pre potražiti vodu na nekim neobičnijim mestima, uključujući čak i vodu iz wc šolje. Ipak, čini se da maca misli da je najbolji izvor za gašenje žeđi čaša njenog vlasnika.

Sve mace vole da grebu. To je činjenica u mačijem životu, tako da svako ko pokušava to da spreči, biće jako razočaran. Grebanje je prirodno ponašanje za mačke. To joj pomaže da ukloni spoljni deo omotača sa nokata i otkrije nove nokte. Takođe, grebanje predstavlja jednu vrstu komunikacije između mačaka. Dobra vest je da se destruktivno grebanje može smanjiti skraćivannjm mačkinih nokata ili kupovinom grebalica i drugih igračaka.

Praktično sve mačke imaju nezaježljivu radoznalost koja im dođe kao dobra zabava između njihovih šest ili sedam dremki dnevno.  Međutim, ova radoznalost ih ponekada može dovesti u nevolju. Naravno da mehurići u kadi izgledaju primamljivo, ali jedan pogrešan potez šapom i vaš ljubimac je mokar. Takođu, teško je odoleti novogodišnjoj jelki i svim ukrasima koji vise sa nje, ali radoznalost može učiniti da se maca za čas nađe ispod prevrnute jelke. Da bi pomogli vašoj maci da ne upada u nevolje, i da se ne iskaljuje na vašim predmetima, pokušajte da zadovoljite njenu radoznalost različitim zanimljivim igračkama.

Poklanjanje je divna stvar. Istina, ali samo ako poklon nije neka mrtva životinja. Ozirom da mačke imaju prirodni nagon za lov, kad tad ćete morati da primite poneku lešinu na poklon. Čak i dobro uhranjene mačke koje slučajno ugledaju miša, neće odoleti avanturi potere za njim. A kada vaš krzneni prijatelj trijumfuje nad sićušnim stvorenjem, bez sumnje će ga dostaviti na željenu adresu sa pogledom koji kaže “nema na čemu”.

Ljubitelji mačaka najviše od svega vole da čuju kako njihov ljubimac glasno i duboko prede dok ga maze po stomaku ili iza ušiju. Mačke mogu da predu iz različitih razloga, ali ovakvo ponašanje gotovo uvek pokazuje potpuno zadovoljstvo. Predenje za neke mace može da ima i isceljiteljske moći, jer tako ublažavaju bol. Ali najvažnija uloga predenja je verovatno ona između mame mace i njenih mačića. Novorođene mace mogu da predu i u prvih nekoliko dana života, te tako pomažu mamama da održavaju leglo.

Morate se ulogovati da postavite komentar.