Američki kurl dugodlaki/ kratkodlaki

Američki kurl dugodlaki/ kratkodlaki je rasa mačke koju karakterišu njene neobične uši koje se izvijaju od lica ka centru zadnjeg dela glave. Njihove uši se moraju pažljivo dirati jer ako niste nežni možete oštetiti hrskavicu u uvetu. Ova rasa je poreklom iz Lejkvuda u Kaliforniji a nastala je kao rezultat spontane mutacije. U junu 1981. su dva mačeta lutalice našli i uzeli porodica Ruga. Oba mačeta su bila dugodlaka, jedno crno a drugo crno-belo. Porodica im je dala imena Šulamit i Panda ali je posle nekoliko nedelja Panda nestala što je Šulamita načinilo glavnom  ženkom  začetnikom rase američkog kurla.


Istorija

1983. američki kurl je prvi put prikazan na izložbi pasa a 1987. Internacionalna asocijacija za mačke (TICA) mu je dodelila status za ušestvovanje na prvenstvu. 1993. Američki kurl je postao prva rasa koja je primljena na prvenstvo Udruženja ljubitelja mačaka sa oba tipa, i krakodlakim i dugodlakim.


Američki kurl je mačka srednje veličine ( oko 2 do 4 kg) i ne dostiže zrelost sve dok ne napuni 2 do 3 godine. One su jake i zdrave a neverovatno je da nemaju genetske defekte od kojih pate mnoge rasne mačke.


Mačići američkog kurla su rođeni sa pravim ušima koje počinju da se uvijaju u roku od deset dana. Posle četiri meseca, njihove uši se više ne uvijaju i trebalo bi da budu tvrde i krute na dodir. Američki kurl kućni ljubimac može imati skoro prave uši ali izložbene mačke moraju imati uši koje se uvijaju u luku između 90 i 180 stepeni. Veći ugao se preferira ali mačke će biti diskvalifikovane ako njihove uži dohvataju zadnji deo njihove glave.


I dugodlaki i kratkodlaki američki kurl imaju mekanu, svilenkastu dlaku koja leži ravno na njihovim telima. Lako ih je održavati a uživaju da provode vreme sa svojim vlasnicima.


Američki kurl, iako je još uvek neuobičajena rasa, može se naći širom sveta, u Americi, Španiji, Francuskoj, Japanu, Rusiji i mnogim drugim zemljama.


Zdravlje

Pošto imaju dosta genetskog materijala kao i mačke bez pedigrea, američki kurl je generalno zdrava rasa i nije poznato da pati od nekog genetskog defekta. Međutim, njihove uši se moraju često čistiti da bi se sprečile infekcije i moraju se pažljivo dodirivari da bi se sprečila oštećenja.

Izvor: Wikipedia

Morate se ulogovati da postavite komentar.